Pages

Thursday, 2 May 2013

Beta vulgaris







//   \\



Krem z buraków

5 buraków 
marchewka
jabłko
cebula
1 ząbek czosnku 
kawałek świeżego imbiru
świeży tymianek/czomber
dwie szklanki rosołu
pół cytryny
ocet jabłkowy

+ przyprawy:
sól morska
świeżo mielony pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa 
cynamon
kawałek ziarna kardamonu




//   \\

Buraczki zawinięte w folie piec przez godzinę w piekarniku. Po wystygnięciu obrać i pokroić na kawałki.

Podsmażyć cebulkę z kawałkami jabłka i marchewki. Dodać czosnek, imbir oraz przyprawy wedle uznania. Dusić ok. 20 minut. 

Zmiksować wszystko razem -  rosół, buraczki oraz zawartość patelni, dodając świeże zioła, sok z cytryny oraz łyżkę octu jabłkowego. 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...